František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Domácnost

Skříňka pod akvárium

Inspirací pro výrobu takové skříňky je na netu spousta, tak jenom pár fotografií a úvaha ke konstrukci. V mém akváriu je 250 litrů vody. To už je množství, které láká ke stavbě skříňky s ocelovým rámem. Můžeme najít několik plánků, konstrukcí, jejichž základ tvoří rám z jäklů obestavěný laminovanou dřevotřískou. Stojiny takového ocelového rámu jsou namáhány na vzpěr, vodorovné nosníky na ohyb. Velká část hmotnosti akvária je do podlahy přenášena ve čtyřech rohových bodech, vzdálených třeba i půl metru od sebe. Tady musí být vodorovné nosníky ocelové, dřevotříska takové namáhání na ohyb nevydrží.

Stavět si do obýváku ocelový rám se mi moc nechce… Co když pod akvárium postavím skříň z lamina, kde bude maximální vzdálenost svislých prvků (bočnice, žebra, zadní stěna…) něco kolem 300mm? Taková skříň přece unese třeba i 1000 litrů. Uvažovaná výška akvária je kolem 450mm, 100mm délky stojiny vzdálené  300mm od sebe je zatíženo v průměru asi třiceti litry vody. To není moc i když připočteme vlastní hmotnost akvária, dna… Namáhání horní desky je zanedbatelné, namáhání stojin na ohyb náhodnými bočními silami vyřeší vhodné umístění žeber. Tomuto je nutno věnovat dost velkou pozornost. Moje skříňka se po zatížení díky nerovnostem podlahy sesunula na jeden bok přibližně o milimetr. Myslím, že kdyby nebylo bočních žeber, posouvala by se dál.

Zadní stěna je rozdělena na dvě poloviny, které jsou vsazeny mezi stojiny skříňky tak, aby zvýšily její tuhost. Spoje jsou provedeny lepením, kolíků je přibližně dvakrát víc, než bych dal do normální skříně.

Z předešlé úvahy je zřejmé, že i mnohem objemnější akvárium si můžu dovolit postavit na skříň z lamina. Prostor skříně musí být rozdělen na dostatek malých skříněk a taky podlaha musí být pevná. Akvárium by mělo být umístěno pokud možno u nosné stěny domu.

Pro všechny díly skříňky i s rámem pro zářivky byla spotřebována jedna tabule laminované dřevotřísky barvy olše. Kovové doplňky jsou z OBI, celkové náklady na materiál v roce 2006 byly kolem 2000 Kč s tím, že slepit se to dá v kuchyni za víkend.

Akva_03 skříňka pod akvárium Akva_02

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *