František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Rodinný dům

Přízemí z tvárnic Ytong

Pokládání protiradonové izolace – Červenec 2010

V místech, kde budou stát zdi jsem beton základní desky natřel penetračním nátěrem. Protiradonová izolace se vyrábí v pásech širokých 1m, proto bylo potřeba rozřezávat je na polovinu. Půl metru široké pásy jsme svinuli do rolí, nahřívali propan-butanovým hořákem a lepili na beton.

přízemí
Skládání z auta
přízemí
zdění přízemí

Dům bude z tvárnic Ytong šířky 300mm. Jako zedník amatér jsem ocenil návody, které má firma Xella na svém webu. Práci ulehčuje přesnost tvárnic, při pečlivém založení stavby není potřeba během zdění srovnávat nerovnosti cihel. Ve srovnání s pálenými cihlami je jednodušší dělení a opracování cihel.

Založení stavby a zdění

První řadu cihel jsem položil na vápenocementovou maltu, s veškerým měřením to trvalo celou sobotu. Pak následovalo čtrnáct dní dovolené, jedny z mála opravdu slunečných dní tohoto léta. Na pomoc přišel tchán, občas můj táta… a na konci dovolené jsme pokládali překlady nad okna a dveře. Nad garáží jsem překlad sestavil z pěti U profilů Ytong, položil armaturu svařenou ze čtyř drátů a vylil betonem.

V koupelně jsou do cihel vyřezány drážky, do kterých budou vloženy trubky kanalizace z podkrovní koupelny. Podobným způsobem bude do zdi vloženo potrubí klimatizace sklepa. Schodiště bude dvojramenné, proto bylo potřeba vybetonovat podestu. Ta je sestavena z hurdisek a vybetonována. Čelo podesty je tvořeno ocelovým profilem U160, ten je připraven pro přivaření nosníků schodiště.

přízemí
podesta schodiště

dum-prizemi4