František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Programování

Vývojový kit s ATmega128

V roce 2014 jsem hledal cestu, jak se dál učit programovat mikroprocesory ATmega. Cílem bylo, naučit se používat a pochopit jak funguje TFT displej, SD karta, USB port… Přemýšlel, jsem, jaký hardware použít, kde vzít vhodné příklady a napadlo mě několik možností:

Vyrobit vývojovou desku s mnoha moduly, na kterých bych se mohl učit programovat. S rodinou a malými dětmi bych na to těžko hledal čas, takže tuto možnost jsem zavrhl.

Koupit některé Arduino a k němu potřebné moduly. To bude nejspíš nejlevnější cesta s rozsáhlou komunitou na internetu. Ale Arduino se mi nelíbí, hledal jsem něco kde budu moct pracovat v AVR studiu a budu mít na desce vyvedeny všechny piny použitého procesoru.

Nakonec jsem v čínském obchodě WaveShare našel výrobek, který bych chtěl popsat v tomto článku. Deska OpenM128 je osazena procesorem ATmega128, který má vyvedeny všechny piny na konektory kolem něj. Je možné vyměnit krystal a propojkou zvolit napájení 5V, nebo 3,3V. Desku jsem koupil v balení B, takže mám možnost vyzkoušet postupně vše co jsem chtěl a ještě spoustu dalších věcí. Na přiloženém CD jsou vzorové příklady k jednotlivým modulům. Moduly jsou univerzální pro desky s různými procesory. Jedinou nevýhodou je kombinace angličtiny a čínských znaků v souborech na CD.

OpenM128

Zatím jsem vyzkoušel TFT displej. A OpenM128_LCD22 je projekt pro AVR studio 6, s kterým jsem jej zkoušel. Displej je osazen obvodem UPD161704.

Vývojový kit s ATmega128

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *