František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Indukční desky

Indukční deska BEKO HII 64201 FHT

Občas se stane, že při zapojování indukční desky spojíme dráty podle barev. No a když má deska jeden nulák šedý, jeden modrý, jednu fázi hnědou a jednu černou, tak je deska připojena na všechny tři fáze, aniž by člověk věděl, co vlastně dělá. I když v návodě a v případě Beko i na kabelu je přilepený obrázek, který to nedoporučuje. V tomto případě spěchali stoláři, kteří měli za úkol postavit kuchyň, ne zapojit desku.

Když je jedna fáze na šedém a další na hnědém drátu, má indukční deska na usměrňovači 400V a něco v ní shoří. Pojďme se podívat, co by to mohlo být a také na to, jakými součástkami je osazena deska vyrobená v roce 2019.

Napájecí kabel je přiveden do desek ve spodní části fotografie. Do levé desky by mělo být přivedeno 230V, hnědý vodič je fáze, šedý nulák. Tady se stala chyba, místo 230V bylo přivedeno 400V. Očekával jsem, že bude zkratovaný varistor, který vybaví jistič, ale nebyl. Viditelně shořel odpor R1, přes který je napájen usměrňovač blokujícího měniče. Ostatní obvody jsou v režimu stand-by odpojeny pomocí relé, takže to nemusím ani kontrolovat. Odpor R1 neshořel sám, muselo odejít ještě něco dalšího. Doufám, že to nebude řídící obvod měniče, není označen a i kdyby byl, nemám jej. Hned za odporem je termistor pro snížení proudového nárazu a potom usměrňovač sestavený z diod 1N4007. Ale ten by to měl přežít, protože závěrné napětí diod je 1000V. Ale nepřežil, dvě diody jsou proražené. Vyměnil jsem je a na oddělovacím transformátoru vyzkoušel, jestli se měnič rozjede.

Měnič má tři sekundární vinutí, kanály osciloskopu jsem připojil na dva z nich.

Popis zapojení desky

Vzhledem k tomu, že je deska nová, podívám se jaké součástky jsou v ní použity.

Každá plotýnka má svůj polomůstek sestavený z tranzistorů GP4068D. Jsou to jedny z mnoha IGBT, které se v deskách používají. Napětí Vges je 600V, kontinuální proud kolektorem při 100°C je 48A, ztrátový výkon při 100°C je 170W. Na druhé straně můstků jsou použity kondenzátory určené pro pulsní provoz, které by mohly mít lepší životnost, než dříve používané svitky.

Elektrolytické kondenzátory použité v napájecím zdroji jsou značky Samwha. To není zrovna nejlepší a konstruktér to možná věděl. Na kritických místech dal vždy alespoň dva paralelně. Překvapil mě síťový usměrňovač, ten má tři 22uF i když u jiných indukčních desek by stačil jeden.

Chod desky je řízen třemi mikroprocesory. Dva z nich generují PWM signály vždy pro dvojici plotýnek, měří proud který jimi prochází, teplotu… Jsou to 32-bitové procesory společnosti STmicroelectronics, STM32F100 R8. Procesory jsou ze skupiny mainstream, běží na 24MHz a mají 12-ti bitové AD převodníky, na kterých je závislý spolehlivý chod indukční desky. Špatná funkce převodníků souvisí s nespolehlivou detekcí hrnců.

Ke komunikaci s uživatelem je použit také 32-bitový procesor od STM, tentokrát ze skupiny Ultra-low power. Procesor má integrovanou periferii pro připojení kapacitních snímačů dotyku. To je popsáno např. tady a člověk si to může vyzkoušet s vývojovým modulem 32F072B Discovery .

Závěr

U této desky jsem ocenil paralelní zapojení většího množství elektrolytických kondenzátorů a polomůstek pro každou plotnu. Pořád se vyrábí dost desek, které mají elektrolyty přetížené tak, aby brzo vyschly a deska přestala fungovat.

Psáno v době korona viru – jinak bych to asi nepsal.

6 komentářů: „Indukční deska BEKO HII 64201 FHT

  • Dobrý den
    můžu prosím vědět velikost vámi popisovaného shořelého odporu R1.
    Mám stejný problém s napájecím zdrojem.Na odporu jsem bohužel našel jen zelený a hnědý proužek.
    Děkuji moc

    Reagovat
  • Dobrý den, chtěl bych se zeptat, odešel nám / vyhazuje jističe / levý zadní talíř u indukce Whirpool PLEI8.
    Dá se odpojit tak, aby fungovaly zbylé 3 nebo odpojit oba levé talíře a fungovala by pouze pravá strana ?
    I když jsme již koupili novou, je mi jí líto vyhodit, mohl bych jí použit na chatě.
    Díky moc,
    Jirka

    Reagovat
  • Poněkud zvídavý dotaz… Co se fyzicky odehrává na zapnuté desce při sundání nádobí? A je rozdíl např. zvednout celou plochou pánev najednou, nebo ji nadzvednout za ucho (pánev částí leží na plotně)? U 3f 2N 400V zap. desky Beko se při odsunutí pánve za ucho zablýskl zkrat, který odpálil celou levou část a shodil trojitý jistič. Proudový chránič také vypl, ale odešel záložní zdroj u PC. I když se jedná o 5 let starý výrobek a nelze vyloučit únavu či poškození teplem, neměl by být konstruován tak, že manipulace s nádobím by neměla vyvolat zkrat (když se vlastně deska má v ten moment vypnout)? Má se deska vypínat před sundáváním nádobí, vydrží pak ‘vnitřek’ déle?

    Reagovat
    • Dobrý den,
      na způsobu sejmutí nádobí z plotny nezáleží, počet sejmutí nádobí při zapnuté desce životnost neovlivní. Deska neustále měří proud, který protéká cívkou plotýnky a pokud detekuje větší vzdálenost hrnce, plotnu odpojí. Rychlost měření je přitom mnohem větší, než čas nutný pro odpojení plotny tak, aby nedošlo k poškození desky – tato regulace / ochrana je u všech desek zpracována velmi dobře.

      Schopnost elektroniky správně měřit, je ovlivněna mimo jiné kvalitou elektrolytických kondenzátorů, která postupně klesá vlivem vysoké teploty uvnitř desky. Životnost desky je ovlivněna jednak kvalitou součástek, ale hlavně způsobem instalace do kuchyňské linky, toho jak je odváděn teplý vzduch z desky. Kuchyňská linka musí mít větrací otvory pod pracovní deskou i ve spodní části tak, aby vzduch mohl cirkulovat.
      Konkrétní důvod zkratování Vaší desky neumím na dálku odhadnout, bylo by nutné změřit stav jednotlivých součástek.

      Reagovat
  • Dobrý den, dnes jsem se rozhodl u svého jedno-plotýnkového vařiče zetor vydrhnout od mastnoty. Rozebral a odpojil od desky. K mé neradosti jsem objevil zcela erodovanou teplovodivou pastu ( to by i vysvětlovalo časté vypínání při “přehřátí”. Mám pár teplovodivých podložek pro orpavu PC ( chladiče cpu apod.) mohl bych to použít? CPU ale nedává až tak velký tepelný výkon, proto se chci zeptat, jestlise dá někde sehnat pasta přímo na tyto spotřebiče? Děkuji za odpověď Wikman

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *