František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Indukční desky

Indukční varná deska – oprava 2.díl

V minulém článku jsem se zabýval principem funkce indukční varné desky a výměnou vadných IGBT modulů. Dnes se zaměřím na příčiny chyby F5 a měření pracovního kmitočtu desky.

Chyba F5

Z návodu k indukční desce je zřejmé, že nefunguje komunikace mezi generátorem a řídící kartou.

Oprava je popsána v diskusích na webu poradte.cz a ebastlirna.cz. V diskusi je zmíněno několik možných závad. Některé se týkají mechanického přerušení sběrnice, další závady souvisí se španou funkcí napájecího zdroje. V mém případě je zapojení v pořádku, takže se zaměřím na napájecí zdroj. Ten je spínaný a je zapojen jako blokující měnič který pracuje na 27kHz. Zdroj napájí mikroprocesor indukční desky pořád, i v pohotovostním režimu, kdy deska očekává dotek na tlačítku power. Nejvíc namáhané součástky ve spínaném zdroji jsou elektrolytické kondenzátory a potom součástky v obvodu ochrany výkonového tranzistoru.

Než začnu měnit součástky, chci vědět, jak vypadá napájecí napětí, když displej zobrazuje chybu F5. Desku jsem připojil na oddělovací transformátor a osciloskopem změřil průběh napětí na kondenzátoru 220μF.

Kmitočet je 27kHz, citlivost osciloskopu je 1V/dílek, takže na napájecím napětí jsou impulsy s napětím cca 3V, to není dobré pro napájení mikroprocesoru. Projistotu jsem vyměnil všechny filtrační kondenzátory:

Kapacita kondenzátoru 220μF klesla na 190μF a vnitřní odpor je 4,2Ω. U nového kondenzátoru je vnitřní odpor v řádu desetin ohmu.Spínaný zdroj se teď rozběhne, ale jenom na chvilku. Potom se přesytí feritové jádro transformátoru, řídící obvod zdroje naměří větší proud a přestane budit výkonový tranzistor. Takže další chyba bude v obvodu ochrany výkonového tranzistoru. Jeden ze dvou rezistorů 27kΩ má nekonečný odpor. Vyměnil jsem ho a deska se rozběhla.

Tyto pokusy jsou prováděny s tím, že deska je připojena na oddělovací transformátor a pro snížení maximálního odebíraného proudu je do série s deskou vřazen výkonový odpor 600Ω. Při připojení desky na síťové napájení může dojít k úrazu, nebo poškození polovodičů zdroje.

Pracovní kmitočet indukční varné desky

Rád bych věděl, na jakém kmitočtu indukční varná deska pracuje, proto jsem kolem hrnce položil dva závity měděného drátu a připojil je na osciloskop:

Výkon desky jsem nastavil na první stupeň, takže elektronika pouští do cívky krátké impulsy signálu s kmitočtem 27kHz:

Na dvou závitech položených kolem hrnce je napětí 6,3V. Když je výkon desky nastaven na maximum, deska sníží pracovní kmitočet na 20kHz a napětí na závitech kolem hrnce se zvedne na 8V. Z naměřeného průběhu a pomalu klesajícího napětí na jednotlivých půlvlnách je vidět, že obvod potřebuje nějakou energii a čas pro přemagnetování z jedné polarity do druhé. Proto bylo nutné snížit kmitočet.

Větší plotýnka se stejným hrncem a krátkými impulsy při nejmenším výkonu zvládne přemagnetování rychleji, takže si může dovolit kmitočet 36kHz.

8 komentářů: „Indukční varná deska – oprava 2.díl

  • Zdravím
    Těch 27 kOhm odpor je v okolí LNK?
    Několik desek jsem sousedům na chalupě už opravoval, vždy to byly 3 kondy na “zelené” destičce.
    Díky

    Reagovat
    • Odpor 27kOhm je součástí spínaného zdroje, na mnou vyfocené desce to je R7, nebo R23

      Reagovat
  • Dobrý den

    Koupil jsem byt s kuchyni, kde je indukcni deska Fagor. Par tydnu po nastehovaní hazi chybu F 5, o ktere zde píšete. Jako laik je to pro mě vícemeně španělská vesnice, proto se ptám, zda mám nechat desku pokusit se opravit nebo raději koupit novou? Děkuji za odpověd.

    Reagovat
  • Dobrý den,jaké hodnoty má odpor r30 a vedle něj umístěny varistor?Děkuji za Vasi odpoved

    Reagovat
  • Nemohl by mi někdo poradit? V mém indukčním vařiči je prapodivný procesor s označením Midea MH2C43-P 87F0K a nemohu nikde sehnat datasheet. Mám podezření, že to bude nějaký speciál od Holteku, ale kde nic tu nic. Neví někdo něco bližšího? Za odpověď mnohokrát děkuji.

    Reagovat
  • Dobrý den,zajímavá závada na ind.varné desce Elektrolux EHD 60020P.Po výměně přepětím v síti “odešla” deska řídící (ovl.deska se senzory) a levá výkonová strana větších plotýnek(spálená část ploš.spoje) . Koupil jsem na Bazaru od spec.prodejce obě tyto části a vyměnil je s tím,že vše bude fungovat jako dříve???
    Chyba je ta, že ovl.řídící deska se jeví jako OK )ukazuje všechny signály jak má,ALE po zapnutí celé desky,levá strany (velké plotny nově koupené) po nastavení jakéhokoliv výkonu od 1-8 a orig.hrnce na plotnách se nic nedějě (umístěný měřič odběru v zásuvce neukazuje žádný odběr), voda nevaří ???
    Pravá strana (menší plotny původní) po nastavení opět výkonu 1-8 se objeví na displeji blikající F , jako špatný hrnec ( je tam opět originál). Po delší době se vše vypne .
    Napětí (jaké) se na to silové relé po zapnutí dostává od procesoru na řídící desce(jak píšete u schematu) ??? Jak zjistit funkčnost relé – při zapnutí celé desky nebo bez proudu měřidlem ??? Nebo co vše způsobuje tyto závady??? Děkuji za jakoukoliv odpověď.

    Reagovat
  • Dobrý den, dlouhé roky doma používáme tuto varnou desku Fagor a asi před týdnem začala dělat divné věci. Neukazuje to žádné chybové kódy, vše vypadá OK, akorát výkon pouštěný do ploten se periodicky mění (asi tak 5 s jede na plno a 5 s na minimum, asi). Cítíme to na vaření i na intenzitě bzučení hrnců. Divné je, že to dělají obě poloviny. Nenapadá vás prosím, v čem by mohl být problém?

    Reagovat
    • Tak záhada se vysvětlila. Na vině byla špatná pánev. Její dno se teplem zkroutilo a tím oddálilo od plotny. Tím se ochladilo, narovnalo a přiblížilo. To celé se periodicky opakovalo.

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *