František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Elektronika

Tablet a oprava microUSB konektoru

Mechanicky poškozený, nebo z plošného spoje vytržený MicroUSB konekor je častou závadou mobilních zařízení. Já se rozhodl, že se do opravy pustím sám. V mém případě jde o tablet Lenco Jeans Tab 700. Po vyšroubování dvojice vrutů z boku přístroje je na řadě manipulace s plastovými západkami, které drží tablet pohromadě. Zadní stěnu tabletu se podařilo sejmout a podívat se, co je uvnitř.

jeanstab700

Po odpájení reproduktoru je potřeba odpojit displej – ploché kabely se uvolní vyklopením černého plastu v zadní části konektoru. Odpájel jsem anténu wi-fi a baterii. Potom je možné odšroubovat plošný spoj a připravit se na nové připájení USB konektoru. Bude se hodit mikropájka z minulého článku a klubko mosazných špon na její čištění. Podobně poslouží i drátěnka na nádobí. Houbičku na čištění neumím použít, bez vody nefunguje a když je namočena do vody z kohoutku ve které je spousta minerálů, dochází k oxidaci hrotu. Pro destilovanou vodu se mi nechce chodit.

microusb1

Krajní piny konektoru slouží pro napájení, nebo nabíjení přístroje. Na pravém je +5V, na levém GND. Prostřední piny jsou používané při komunikaci s PC, ale jejich cestičky nedrží na desce. Budu je muset nahradit drátky. Tady se hodí odsávací lanko. Jednak poslouží při odstraňování původního cínu a potom je možné z něj vyjmout několik tenkých drátků a nahradit cestičky, které chybí na desce. Jako tavidlo nelze použít kalafunu, ideální je některé gelové tavidlo. Tavidlo není agresivní, nezanechává zbytky na plošném spoji a z injekční stříkačky lze dobře dávkovat. Po zapájení jsem zkontroloval případné zkraty mezi novými spoji, ověřil pevnost nově zapájeného konektoru v desce a tablet složil do původního stavu.

microusb

A tady je něco z výroby:

3 komentáře: „Tablet a oprava microUSB konektoru

  • Dobrý deň

    Som so slovenska .Ked by som potreboval novu bateriu na Lenco COOLtab -72 bateriu vietet mi ju poslať na dobierku???.
    Typ baterie. JY 3370103 , 2800 mAh.
    Moje udaje su:Jindřich Řicny , lenka 103 980 50 LEnka slovensko 00421903548855
    Ďakujem

    Reagovat
    • Dobrý den, článek se zabývá opravou konektoru v amatérských podmínkách. Nejde o obchod s bateriemi, ani ničím jiným. Děkuji za pochopení. S pozdravem, F.Pospíšil

      Reagovat
  • Takže by jste umněl teoreticky vyměnit neboli přepájet dobíjecí konektor v tabletu od Acer? a kolik by to stálo,děkuji.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *