František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Rodinný dům

Zateplení fasády svépomocí

V prvním roce bydlení (2013) nebylo dost peněz na kompletní fasádu a taky jsme s manželkou ještě přemýšleli o nějakém přístavku na nářadí. Takže fasádu by stejně nebylo možné dokončit. Proto jsem se rozhodl obložit dům polystyrenem a natáhnout perlinku + lepidlo. Náklady na tuto akci by měly být kolem 50000Kč, to je 200m² fasádního polystyrenu tloušťky 120mm, perlinka, hmoždinky, lepidlo… S dokončením fasády můžeme počkat několik let.

Aby bylo možné začít lepit polystyren, je nutné po obvodě domu připevnit fasádní soklový profil. Podle návodu má být soklový profil připevňován natloukacími hmoždinkami. Já měl zásoby vrutů a hmoždinek, tak jsem použil je. Pro pospojování profilů jsem použil soklovou lištu.

Pak jsem sestavil přípravek pro řezání polystyrenu. Na paletu jsou přišroubovány svislé hranolky, do nich vyvrtány svislé drážky a natažen vázací drát. Pružina kompenzuje teplotní roztažnost ocelového drátu. Když byl drát veden přímo ve dřevě, docházelo k jeho přepálení v místě styku se dřevem. Proto jsem doplnil svinuté kousky plechu, které oddělují drát od dřevěných hranolků. Drát je plechem ochlazován a jeho životnost se tím prodlužuje. Ve spodní části palety je přišroubován síťový toroidní transformátor 24V / 200W, který dodává energii pro ohřev drátu.

fasáda_2 fasáda_3

Pro lepení polystyrenu jsem použil Weber tmel 700. Na polystyren jsem vždy dal několik hromádek lepidla, přiložil na zeď a krouživým pohybem dotlačil do roviny s okolními polystyrenovými deskami – kontrolovat vodní váhou svisle i vodorovně. Když jsem zkoušel nanést lepidlo po celé ploše desky, byl problém s vyrovnáváním.

Zkoušel jsem použít PUR pěnu. Na opravu spár mezi deskami polystyrenu je dobrá. Jak s tím přilepit polystyren jsem nepochopil. Nevím jak vyrovnávat nerovnosti – s cementovým lepidlem to jde dobře. Takže pěna zůstala jenom na opravy. Další krok jsou špalety kolem oken. Polystyren je možné brousit Zednickým hladítkem tak, aby hrana polystyrenu byla rovnoběžná s rámem okna.

Zateplení fasády svépomocí

Druhý den po nalepení polystyrenu jsou na řadě zatloukací hmoždinky, které fixují rohy sousedících polystyrenových desek. Desky by měly být skládány tak, aby se v jenom místě setkaly jenom dva rohy desek spolu s hranou další desky. Nesmí se setkat čtyři rohy v jednom místě.

Hmoždinky se překryjí lepidlem a další den je možné natáhnout perlinku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *