František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Rodinný dům

Obložkové zárubně

Září 2012

Když jsme dokončili pokládání podlah v celém domě, pustil jsem se do montáže zárubní. Zárubně jsou dodávány v rozebraném stavu, je potřeba je smontovat.

obložkové zárubně
sestavení obložkové zárubně

Složenou zárubeň postavíme do vyzděného otvoru dveří a přichytíme nahoře stolářskou svěrkou. Na svěrku uvážeme olovnici a od provázku měříme levou a pravou část zárubně. Pomocí klínků, svěrek a rozpěrných desek nastavíme zárubeň tak, aby byla svislá a zároveň měla správný rozměr po celé výšce dveří. Rozměr vymezíme přesně uřezanou deskou, její konce obalíme kobercovou páskou, abychom nepoškodili zárubně. Před aplikací montážní pěny místo vyfoukáme. Pěna vytvrzuje vzdušnou vlhkostí, takže když místo pro aplikaci navlhčíme rozprašovačem, bude vytvrzovat o něco rychleji. Pěnu aplikujeme jenom v prostoru blízko rozpěrných desek, jinak se zárubeň prohne.

obložkové zárubně

Pokud se tak stane, je možné pěnu pilovým listem na železo vyřezat, pečlivěji rozepřít zárubeň a znovu aplikovat. Zárubeň musí být rozepřena minimálně do druhého dne, aby pěna dostatečně vytvrdla a dál neměnila svůj tvar. Pak už zbývá jenom uřezat přebytečnou pěnu a nasadit druhý lem zárubně. Po ukončení práce s pistolí není potřeba čistit zbytky pěny, je lepší druhý den tvrdou pěnu uřezat nožem.

obložkové zárubně

Montáž parapetů je podobná. Parapet vyrovnáme za pomocí klínků, uprostřed zatížíme (např. pytel cementu, minimálně do druhého dne) a aplikujeme pěnu.

dum-zarubne4

dum-zarubne5

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *