František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Rodinný dům

Dřevěné schodiště svépomocí

Při rozhodování o tom, jak budou vypadat schody v našem domě jsme měli několik možností:

Betonové, lité schody. Neumím udělat svépomocí a vzhledem k tomu, že schody by snížily prostor, který potřebujeme pro schodiště do sklepa, byla tato možnost zavrhnuta.

Dřevěné schody s dřevěnými nosnými trámy. Příliš vysoká cena a komplikované napojení na stávající konstrukci.

Nakonec jsme zvolili konstrukci dřevěných schodů na ocelových profilech U120, s podestou uprostřed. Návrh schodiště popisuje norma ČSN 73 4130. Náčrtek, který jsem podle ní zpracoval je schody. Při betonování podesty ve schodišti jsem použil U profil na její okraj, takže spodní rameno je přivařeno na něj. Druhý konec spodního ramena je zabetonován do podlahy. Horní rameno schodiště je vevařeno mezi U profil podesty a L profil, na kterém leží stropní panely. Tady bylo potřeba nacvičit svařování v poloze svislé nahoru – PF. Přece jenom, svařecí průkaz mám už 20 let propadlý.

dum-schody4

Potom jsem nařezal profil L50x50x5 na 400mm dlouhé kousky, rozměřil výšky a s pomocí vodní váhy postupně přivařil. Protože je v domě ještě spousta práce, při které by se schody zničily, přišrouboval jsem provizorní schodišťové stupně.

dum-schody1

Postavil jsem poslední kousek zdi v domě, tentokrát dost složitě od okraje sklepa k ramenům schodiště. Obkladač položil dlažbu v přízemí a na části podesty, aby bylo možné založit první schod.

dum-schody5

Truhlář vyrobil jednotlivé stupně schodiště, navoskoval je a pak už jsme je šroubovali k L profilům. Přilepil jsem dlaždice nad poslední schod před podestou a zakončil nerezovou lištou. Nakonec ještě přilepit lišty na boky stupňů, aby při uklízení nebyla poškozena malba a je hotovo.

dum-schody2

Zábradlí je stavebnice dodaná společností JAP Přerov a stavěl jsem to sám. Nejvíc práce bylo s pečlivým studiem katalogu, abych věděl co všechno potřebuji a potom ještě pečlivě rozměřit, abych drahé součástky nezničil. Nerezové zábradlí je dodávnáno ve dvou jakostech. AISI304 je levnější a je pořeba upozornit, že není odolná vůči mycím prostředkům s vysokým obsahem chloru. Ocel působením chloru po několika dnech zreziví i když je chlor použit při čištění jiných věcí ve stejné místnosti – jde o zkušenost z průmyslového využití nerezi AISI304 místo odolnější AISI316.

Schodiště do sklepa je přivrtáno do podlahy a stěny na chemické kotvy. Jde o jednoramenné schodiště vytvořené z profilů U120, pozinkované schodišťové stupně dle DIN 24531 jsem koupil ve společnosti Perfolinea Prostějov.

dum-schody7

4 komentáře: „Dřevěné schodiště svépomocí

  • Pingback: Náklady na stavbu domu svépomocí

  • Krásná práce moc děkuji za insipiraci budeme dělat něco hodně podobného

    Reagovat
  • Dobrý den, moc pěkná práce, také uvažuji o schodech do sklepa v takovém provedení , můžete dát info jak jsou prudké a další podrobností? Děkuji

    Reagovat
  • Dobrý den, moc pěkná práce, také uvažuji o schodech do sklepa v takovém provedení , můžete dát info jak jsou prudké a další podrobností? Děkuji

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *