František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Rodinný dům

Střecha z pálených tašek

Listopad 2010

Výběr střešní krytiny byl celkem jednoduchý: já chtěl pálenou tašku, Jitka si přála břidlicově černou glazuru a tím se výběr zmenšil na několik typů tašek od firmy Tondach. Vybrali jsme Falcovku. S použitím programu na výpočet spotřeby materiálu, který je ke stažení na stránkách firmy Tondach jsem sestavil seznam věcí, které budeme potřebovat, přidal pár kusů od každého druhu… co kdyby se něco rozbilo. Uvažovali jsme, kolik použít protisněhových tašek. Když je koupíme podle předpisu, bude jich hodně a to stojí moc peněz. Na nových střechách v okolí někde jsou, jinde třeba není žádná, asi podle toho, který pokrývač to dělal. Nakonec protisněhové tašky zůstaly jenom nad vchodem do domu a vjezdem do garáže. Spolu s taškami jsem poptal i vikýř, který bude poblíž komínu a několik prostupů: pro anténu, pro odvětrání kanalizace, odvětrání sklepa atd.

dum-tondach1

dum-tondach2

Stavebniny DEK Trade dodaly střešní krytinu ještě během zdění štítových stěn. Požádal jsem o auto s delší hydraulickou rukou, tak aby palety s krytinou mohly být složeny na podlahu podkroví. Při roznášení tašek jsem do paropropustné fólie vyřezal díry v místech, kde budou střešní okna a těmi byly tašky podávány na střechu.

S pokrýváním mi přišel pomoct soused a bratranec, přece jenom, zima se blíží a práce je pořád ještě hrozně moc. Tašky jsme roznesli na hromádky tak, aby se při pokrývání nemusely moc přenášet, aby jich bylo všude dost a aby se mezi hromádkami dalo chodit. Položili jsme první, nejspodnější řadu, tak abychom měli jistotu, že latě budou mít správnou délku. Pak jsme zakrátili konce latí a přišroubovali na ně krajní, nalakované desky.

Vyznačili jsme okraj každé páté tašky a natáhli provázek z nejvyšší latě na nejnižší. To nám pomůže srovnávat tašky tak, aby jednotlivé svislé řady nebyly zvlněné a abychom se na druhém konci střechy sešli s okrajem latí a mohli přišroubovat krajní tašky.

Střechu domu jsme dokončili těsně před tím, než začalo sněžit. Na dokončení střechy garáže v ten den už nezbyly ani síly, ani vruty a potom napadl sníh.

střecha
Střešní latě
Leden 2011

Protože je letošní zima skoro bez sněhu, dá se pomalu pokračovat v pokrývání. Klempíř mi z titan-zinkového plechu připravil oplechování spoje mezi domem a malou střechou. Mezi plech a stěnu je potřeba dát polystyrén, na ten jsem při počítání délky střechy nějak zapomněl… teď budu muset řezat celou poslední řadu tašek napůl. Nakonec jsem uložil hřebenáče, upevnil je pomocí vrutů a hliníkových plíšků.

dum-tondach5

střecha
Střecha Tondach
Březen 2011 – okapy

Na podzim jsem zapomněl pod spodní řadu tašek přišroubovat mřížky proti drobným ptákům. Takže bylo potřeba rozebrat celé spodní řady tašek, do spodní latě vysekat drážky pro usazení háků pro okapy a přišroubovat mřížky. Potom přijeli klempíři a namontovali okapy včetně svodů. Nakonec jsem ještě namontoval vikýř. Střešní okna budu montovat až nějaké vybereme a stavba komínu má ještě pár týdnů čas. Takže střecha je pro teď konečně hotová.

dum-tondach7

dum-tondach8

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *