František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Rodinný dům

Příčky a komín

Květen 2011 – příčky

Podle názoru zedníka se mají příčky ke zdi domu připojovat pomocí pozinkovaných plíšků. Mě se to moc nezdálo, tak jsem do zdí rozbušovačkou vyřezal drážky široké 100mm a hluboké 30mm. S trochou pečlivosti při rýsování drážky a jejím řezání už není potřeba vodní váha na měření svislosti stěny. První cihla se zasune do drážky a potom stačí natáhnout provázek a lepit jednu cihlu za druhou. Ubývá to rychle, cihle o rozměru 100x250x600mm jsou lehké a přesné. Složitější práce je v koupelně a všude tam, kde jsou malé kousky zdi. Překlady mají 100x250x1250mm.

Květen 2011 – komín

Koupil jsem stavebnici firmy Heluz a pracoval podle návodu. Na patu komína jsem postupně lepil trubky, motal kolem nich skelnou vatu a stavěl komín z pálených tvarovek. Ve srovnání s cihlami Ytong moc přesné nejsou, ale stavět se z nich dá.

dum-komin1

příčky a komín

Problémy začaly, když jsem se dostal ke stropu a chtěl umístit trubku s přivádějící kouř do komína. Musí být blízko stropu, protože náš kotel je dosti vysoký a já chci aby ke komínu vedla trubka pod úhlem 45°. Takže bylo nutné vyřezat oválnou díru a najít způsob, jak sestavit tuto část komína, aby se zároveň provlíkla dírou ve stropě.

dum-komin3

dum-komin4

Ve střešní konstrukci jsem komín přichytil pomocí závitových tyčí (nesmí se moc utahovat, střecha pracuje) a pak přišla na řadu montáž stupně firmy Tondach. Ze stavby nad střechou jsem měl strach, ale bylo to zbytečné. Stupínek je těsně pod komínem a hned vedle je vikýř. Rozebral jsem kousek střechy, přilepil několik komínových tvarovek, dovnitř vlepil trubku a utěsnil vatou. Nakonec jsem rozmíchal řídký beton, a s pomocí trychtýře vyrobeného z PET lahve jej nalil do děr v rozích pálených tvarovek. Do děr jsem napřed vtlačil kousky skelné vaty tak, aby beton netekl zbytečně hluboko, stačí 2metry, podle délky drátů do betonu, které mi zbyly. Dráty průměru 10mm jsem dal do děr s betonem a celé to zakryl horní deskou komína.

dum-komin5

dum-komin6

Oplechování komína je vyrobeno ze zbytků titanzinkového plechu. Spoje jsou vytvořeny pájením, protože si nejsem jist, jestli bych uměl udělat ohýbané spoje správně, tak jak je dělá klempíř. Nejvíc práce bylo s podélným rozřezáním hřebenových tašek a jejich upevněním. Jedna hrana komínu je přesně uprostřed střechy a já chtěl, aby byl hřeben nepřerušený.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *