František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Rodinný dům

Podlahy v rodinném domě

Říjen 2011 – Izolace

Prvním úkolem před betonováním podlah je, odizolovat betonový povrch základní desky domu proti pronikání vlhkosti a radonu z půdy. Použil jsem asfaltový pás s hliníkovou fólií. Betonový podklad je natřen penetračním roztokem a asfaltové pásy jsou na něj lepeny natavením propanbutanovým hořákem. Při používání hořáku je třeba dbát na dobré větrání hlavně v malých místnostech, plamen potřebuje dosti kyslíku. Přesah spojů by měl být 8 – 10cm.

Dále je v přízemí položena tepelná izolace, kterou tvoří podlahový polystyren. V podkroví je použit 3cm silný pěnový polystyren pro omezení kročejového hluku. V  polystyrenu jsou schovány trubky topení i rozvod vody. Polystyren jsem řezal odporovým drátem, ohřívaným el. proudem z 12V transformátoru.

Řezání odporovým drátem se ukázalo jako výhodné hlavně později, při lití podlahy. Pokud bych to řezal pilkou, byla by spousta kuliček, které musí být před litím odstraněny, jinak se objeví v povrchové vrstvě lité podlahy.

Na polystyren jsem položil igelitovou fólii. Prodává se 2m široká, přeložená na půl, takže role má šířku 1m. U zdí je fólie přehnuta přes pás miralonu, který vytvoří dilatační spáru mezi podlahou a zdí. Miralon musí být pečlivě připevněn ke zdi pomocí hřebíků, aby se při betonování, nebo lití podlah nepohyboval. Tloušťka miralonu pro menší plochy stačí 5mm, pro litou podlahu obýváku jsem použil 10mm silný pás.

Při pokládání miralonu kolem vnějších rohů je dobré dát pozor na to, aby vnější rádius ohybu pásu byl dosti velký. V ostrém rohu lité podlahy je při tuhnutí velké pnutí a podlaha v tomto místě může prasknout.

dum-podlahy3

dum-podlahy1

Měření

Před položením polystyrenu jsem po obvodě všech pokojů nakreslil rysku, která je ve výšce 1000mm od plánované horní hrany hotové podlahy včetně dlažby. Ryska je měřena v přízemí od vstupních dveří, tak aby mezi spodním okrajem dveří a dlažbou bylo 10mm. V podkroví je ryska určena koncem schodiště.

Při kreslení jsem zavzpomínal na učňovská léta a práci s nivelačním přístrojem. Na zdi jsem postupně lepil kousky svinovacího metru a dělal tužkou značky tam, kde ukazovala ryska nivelačního přístroje. V dalším pokoji je nutno zaměřit nivelační přístroj podle předchozího měření a takto postupně projít celý dům.

nivelování podlahy

dum-podlahy5
Betonování

Podlahy v podkrovních místnostech jsme betonovali se zedníkem ručně. Jako měřítko slouží laťka dlouhá 1017mm, která ukazuje správnou výšku betonované podlahy vůči rysce. 17mm je na položení plovoucí podlahy a vrstvu samonivelační hmoty na opravy. Napřed se betonuje obvod pokoje na správnou výšku a potom s pomocí vodováhy a stahovací latě zbytek.

Ruční betonování je nutné i tam, kde je požadován spád podlahy ke kanálu. V mém případě jde o sprchový kout, který bude zděný a podlahu kotelny.

ruční betonování podlahy

ruční betonování podlahy

Březen 2012 – Lití samonivelační hmoty

V přízemí je položeno potrubí podlahového topení, proto jsme se rozhodli podlahu nechat nalít domíchávačem. Z poptaných jsme nakonec zvolili www.lite-podlahy-olomouc.cz Lití nás stálo 500Kč za metr čtverečný. Vysoká cena je způsobena hlavně tloušťkou 6cm, chtěl jsem mít jistotu, že vrstva podlahy bude ve všech místech dostatečně silná a nikde nepopraská. Ale podlaha byla hotova za několik hodin bez mé práce. Ručně bych to se zedníkem dělal celý den a beton by musel být pro stejnou nosnost silnější. K ceně je nutno přičíst ještě samonivelační hmotu pro opravy, podlaha nikdy nebude tak rovná jako anhydrit. Další úvahy by byly kolem podlahového topení a tepelné vodivosti ručně míchaného betonu. Použití plastifikátoru v míchačce je velmi sporné, asi by to chtělo hodně cviku. Také si neumím představit, jak bych beton vozil přes trubky podlahového topení abych je nepoškodil. Takže ve výsledku je cena lité podlahy srovnatelná s ručně dělanou betonovou, pokud chci dosáhnout stejných kvalit a zaplatit všem zúčastněným, včetně svojí práce…

Po několika dnech jsem z podlahy seškrábal horní vrstvu, šelm, který nemá dostatečně vysokou pevnost pro lepení dlažby. Broušení, ani další úpravy nejsou nutné, podlaha je dostatečně rovná i pro lepení dlaždic délky 120cm.

lití podlahy

lití podlahy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *