František Pospíšil

Na svých stránkách popisuji cesty, kterými jsem došel k zamýšleným cílům. Cíle se občas během cesty změnily.

Rodinný dům

Podkroví

Září 2010 – podkroví:

Prvním úkolem po položení panelů bylo, sestavit zapůjčený výtah. Umístili jsme jej do prostoru budoucího schodiště tak, že vrátek leží na trámech nad vchodem do sklepa. Trubky, které vedou klec výtahu jsou přivařeny k L profilu, který nese panely stropu nad chodbou domu.

dum-podkrovi1
výtah do podkroví
dum-podkrovi2
Vrátek výtahu

Půda nad garáží je vyzděna do výšky 500mm, obytná část domu má zdi vysoké 1000mm. Celkový věnec pro střešní konstrukci jsem nebetonoval. Na zdech, kde budou ležet pozednice jsou vybetonované podezdívky, které jsou ve štítových zdech spojeny drátem uloženým v drážce vysekané v Ytongu, nebo jsou dráty uloženy ve zdi šikmo a spojeny s výztužemi stropu.

 dum-podkrovi3

dum-podkrovi4

Ještě zbývá vyzdít střední zeď, štíty a zednické nářadí můžu pro letošní rok uschovat. Poslední náročnější zednická práce je ukončení štítů, cihle musí být uřezány podle krokví. Pro tuto práci jsem si půjčil elektrickou pilu na Ytong. Na každou cihlu jsem narýsoval správný úhel a vyzdil štíty domu i garáže. Drobné nerovnosti jsem nakonec opravil hoblíkem, přesně podle krokví, protože na zdi bude ležet kontralať a podepírat okraj střechy.

dum-podkrovi5

Ocelové výztuže do betonované podezdívky jsem se snažil ukládat tak, aby uprostřed zdi bylo místo pro vyvrtání děr a zalepení závitových tyčí na které budou přišroubeny pozednice. Závitové tyče jsou lepeny chemickou kotvou. Je nutno vyvrtat otvory a vyfoukat z nich prach. Nařezat závitové tyče, aby bylo možno rychle lepit. Kotva v trysce vytvrzuje velmi rychle. Rozteč tyčí je přibližně metr, spočítáno tak, aby mezi dvojicemi krokví byla vždy jedna závitová tyč. Při rozmisťování krokví se nesmí zapomenout na budoucí umístění komína, jeho okraje musí být dostatečně vzdáleny od dřevěné konstrukce.

podkroví
vrtání pro lepení závitových tyčí na chemické kotvy
podkroví
nalepené závitové tyče

Nakonec jsem dokončil štítové zdi a přečnívající části tvárnic seřezal podle krovu. To se dá udělat např. tak, že zeď stisknu svěrkami mezi dvě latě, jejichž okraj určí dráhu řezu. Pila na ytong do dřeva nezajede, takže je možné vytvořit pěknou hranu, kolmou na zeď.

Podkroví
zeď seřezaná podle krovu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *